Smarte og kreative løsninger for fredet jugendbygg

Smarte og kreative løsninger for fredet jugendbygg

Publisert den 27.11.2023 av Sveiseverkstedet K. G. Karlsson AS

- En fantastisk lokal leverandør som legger sin sjel i å finne optimale løsninger for oss.

Det sier Kathrine S. Finnskog, daglig leder ved Løvenvold Theater i Ålesund.

Da Løvenvold Theater åpnet dørene høsten 2023 var det med en rekke spesialutviklede og håndlagde elementer levert av Sveiseverkstedet K. G. Karlsson.


- Kjapt levert fra idé til ferdig produkt

Veldig mye av det som har blitt levert av Sveiseverkstedet K. G. Karlsson startet som en idé og en skisse av enten Kathrine eller andre involverte i prosjektet.

Deretter har Sveiseverkstedet tatt ideen videre og utarbeidet arbeidstegninger, funnet passende materialer og riktig produksjonsmetode, slik at det endelige produktet har fått riktig uttrykk.

- Vi har hatt et veldig godt kreativt samarbeid med Sveiseverkstedet. Uansett hva vi har spurt dem om, forsto de raskt hva vi ønsket og jobbet veldig løsningsorientert og effektivt, sier Kathrine.Restaurering av fredet bygg

Løvenvold Theater ble åpnet første gang 1. september 1923. Etter mange tiår med kinodrift ble bygget lagt ut for salg i 2021 og kjøpt av Giørtz Holding og Jangaard Eiendom.

I etterkant av salget har det fredede jugendbygget blitt restaurert og modernisert for flere titalls millioner kroner, før det høsten 2023 sto klart for nyåpning som Ålesunds nye kulturscene.

- Det har vært intens jobbing for å tilrettelegge bygget slik vi ønsker det. Mye har måttet til godkjenning hos fylkeskonservatoren, siden bygget er fredet. Vi har virkelig tatt i bruk kreativiteten for å finne gode løsninger, sier Kathrine.Rekkverk godkjent av fylkeskonservatoren

Det er Invit Arkitekter som har vært ansvarlig for arkitekturfaget på prosjektet, i tillegg til å stå som ansvarlig søker overfor kommune og fylket. I praksis har de hatt ansvar for alt fra utforming av bygget til valg av belysning og interiør.

Det var de som i første runde engasjerte Sveiseverkstedet K. G. Karlsson til å lage rekkverk til bruk på galleriet.

- Siden rekkverket måtte godkjennes av fylkeskonservatoren, hadde vi tegnet dette i detalj med spesifikasjoner på alt fra dimensjonering, utforming og innfesting, forklarer Åse Stensvaag, sivilarkitekt og daglig leder av Invit Arkitekter.

Invit har tidligere samarbeidet med Sveiseverkstedet K. G. Karlsson på flere ulike prosjekter, og valgte å ta kontakt på nytt når de skulle finne en leverandør av rekkverket.

- Vi vet hva de kan levere og at de er lydhøre og strekker seg langt for å få til gode løsninger. Akkurat i dette tilfellet var mye satt i forhold til fylkeskonservatorens godkjennelse, og det ferdige rekkverket ble ganske nøyaktig slik vi hadde forespeilet, forteller Åse. Prefabrikert og linoljebehandlet på stedet

Det eksisterende rekkverket i front på galleriet var for lavt, så her er det blitt satt opp nytt rekkverk som innfrir dagens krav. I tillegg er det satt opp rekkverk mellom noen av stolradene for å fremheve og trygge de ulike nivåforskjellene.

Rekkverket ble prefabrikert hos Sveiseverkstedet, før det ble montert og deretter behandlet med linjolje av Bent Erik Myrvold, som også har restaurert det 30 meter lange veggmaleriet i salen.

- Fargen på rekkverket var også noe som måtte godkjennes av fylkeskonservatoren. Linoljebehandlingen ble gjort etter montering, nettopp for å få den rette valøren på fargen, forklarer Åse.Unik barhylle til flerbruksrom

Etter hvert som oppgraderingen av bygget gikk fremover, meldte det seg nye behov.

I andre etasje ble det vedtatt å lage et flerbruksrom som både kunne brukes som en ekstra bar eller minglerom med enkel servering.

Her ønsket Kathrine en hylle litt utenom det vanlige som tok igjen særegenheten ved bygget.

- Sveiseverkstedet skjønte raskt hva jeg var ute etter og kom med gode og rimelige løsninger. Denne hyllen ble lakkert på et bilverksted for å kunne beholde de røffe skøytene og unngå at den ruster, forklarer Kathrine.Smart vinholder

Selve salen har blitt oppgradert med blant annet nye stoler med et lite bord med en lampe på mellom hver sitteplass.

Her så Kathrine fort at størrelsen på bordet ikke var forenelig med å få plass til både glass og flaske, derfor trengte hun å finne en god og trygg løsning på hvor de besøkende kunne sette vinflasken under showet.

- Den store utfordringen ble å finne en løsning som kunne fungere sammen med det eksisterende oppsettet til bordet og ledningen fra lampene. Vi fikk et tilbud fra de som leverte stolene, men det var både dyrt og måtte spesialtilpasses, så da spurte vi heller Sveiseverkstedet om de kunne komme med et forslag, forteller Kathrine.

Løsningen ble en fleksibel flaskeholder som kunne integreres med det opprinnelige oppsettet, og som også er avtagbar.

- Sveiseverkstedet tok hele prosessen med både tegning og produksjon, og har levert et produkt som fungerer utrolig bra. Det er fantastisk å ha en lokal leverandør som legger sin sjel i å finne optimale løsninger for oss, sier Kathrine fornøyd.


- Et spesielt prosjekt

Sveiseverkstedet K. G. Karlsson ble selv etablert året før Løvenvold Theater, i 1922. Siden den tid har damp- og varmtvannskjeler og installasjon av disse vært bedriftens hovedbeskjeftigelse, men i tillegg kommer det noen forespørsler i ny og ne om litt mer kreative prosjekter.

- Vi er totalleverandør av ulike typer damp- og varmesystemer, men siden vi også har stor kompetanse innen sveising og materialkunnskap, blir vi ofte spurt om å bistå med slike typer prosjekt, forklarer Karl Gustav Karlsson dy, daglig leder i Sveiseverkstedet, og legger til:

- Det er ikke tvil om at dette er et helt spesielt prosjekt for byen vår. Vi er stolte av å kunne bruke kunnskapen vi har til å bidra til det flotte resultatet, som så mange vil kunne ha glede av fremover.

Vil du vite mer om hvordan vi kan hjelpe din bedrift? Her kan du lese mer om produkter og tjenestene Sveiseverkstedet K. G. Karlsson leverer.